top of page
Search

Ubers ville ferd.

Uber - tilgivelse og tillatelse.

Det avsløres nå at Uber har drevet med utstrakt lobbyisme verden over. Mange politikere som har sittet tett ved makten, har hatt utstrakt kontakt med Uber - direkte eller ved bruk av lobbyister. Politikere som President Macron i Frankrike og mange andre politikere i Europa, har hatt tette samtaler med Uber.


I Norge var det First House som var/er lobbyist for Uber. Muligens har Uber også hatt andre påvirkere. Uber har også særlig takket være den konservative pressen - som blant annet Nettavisen - fått mye positiv omtale. Gunnar Stavrum er jo en varm forsvarer av Uber og den liberaliseringen som den forrige regjeringen gjennomførte.


Uber hadde mange «dirty tricks» i verktøykassen som kommer godt til syne i Super Pumped som vises på Paramount +. Det var en bevisst politikk frem til Kalanick fikk sparken i 2017, å presse seg inn ulovlig i et marked samtidig som en jobbet for å gjøre dette lovlig.


Uber Black var lovlig i Norge, mens Uber X var ulovlig. Uber fikk «lov» til å drive ulovlig i flere år heiet frem av DN, Finansavisen, Kapital og flere andre, mens de bearbeidet regjeringen og næringslivsorganisasjoner.


Det Uber har jobbet for, har vært at det ikke skulle være begrensning på antall løyver, ingen driveplikt og ingen sentral-tilknytning. 1.november 2020 kom det en ny yrkestransportlov. I den nye loven er det ikke begrensninger på antall drosjeløyver, ingen driveplikt og ingen krav til sentral-tilknytning. Tilfeldig?


Hvor sterk påvirkning har Uber hatt på den forrige regjeringen? Hvem i regjeringen og på Stortinget har hatt kontakt med Uber og deres leide påvirkere? Hvorfor sluttet politisk rådgiver Hans Christian Kaurin Hansson å jobbe for Erna og heller ta en stilling i Uber? Den ble kortvarig da. Hvor sterk kontakt hadde Heidi Nordby Lunde og andre politikere i Høyre, Frp og Venstre med Uber? Hvor langt inn i korridorene til Samferdselsdepartementet kom Uber og lobbyistene? Hvorfor var og er den liberale konservative pressen så lite kritisk til det Uber drev med fra 2014 og til 2017 i Norge? Uber ble jo heiet frem som den som skulle knekke drosje-monopolene. Det er jo synd at det også har tatt knekken på drosjebransjen. Bortsett fra Tesla er det vel intet selskap som har fått så mye gratis reklame som Uber.


Det er jo også tragisk at Hurdalsplattformen som i 2021 lovet reversering av yrkestransportloven, fisler vekk i ingenting. All ære til byråkratene i Samferdselsdepartementet som så enkelt har utspilt statssekretærene og politikerne i Senterpartiet og Ap. Nå satt vel dette egentlig ikke så dypt hos Trygve og Jonas. Til neste valg kan de neppe vente stemmer fra drosjebransjen. Vi ser også at varetransport-bransjen bruker den samme forretningsmodellen som Uber. Sjåfører som må ta alt ansvar selv og kjører på transportørenes nåde.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page