top of page

Takk for gode spørsmål.

 

Du stiller en rekke spørsmål som jeg vil besvare fortløpende nedenfor:

 

Spørsmål om avtale mellom Cabonline, Everfuel og Toyota – og Oslo kommune?

Svar: Spørsmål om denne avtalen må rettes til Klimaetaten (KLI) som er i førersete på hydrogensatsingen. Jeg regner med at avtalen mellom Oslo kommune ved KLI gjelder Everfuel, men her kan KLI svare bedre.

 

Bymiljøetaten har kun ansvaret for elektrifisering, men vi samarbeider med Klimaetaten  ved behov, f.eks. etablering av såkalte Energistasjoner hvor man kan velge mellom ulike energibærere som elektrisitet, Biogass og Hydrogen.

 

Har Oslo kommune bestemt at det skal være 2500 drosjer i Oslo?

Svar: Etter liberaliseringen av drosjemarkedet fra 1. nov. 2020 bestemmer ikke kommunene lengre antallet løyver, det er åpent å søke for alle aktører. Dette ble vedtatt på statlig nivå. Det er ikke definert et konkret tak på antallet løyver.

 

Har Oslo kommune bestemt at 500 av disse skal være hydrogenbiler fra Norgestaxi?

Svar: Nei, kommunen har ikke vedtatt et bestemt antall for hvor mange nullutslippsdrosjer som skal gå på hydrogen. Vi er teknologinøytrale og har bare vedtatt at alle drosjer skal kjøre nullutslipp fra i. nov. 2024. Om disse nye drosjene er elektriske eller hydrogen har vi ikke tatt stilling til. Her vil teknologiutviklingen bestemme.

 

Vi skisserte imidlertid et mulig scenario i utredningen fra 2017 (se vedlegg) som antydet at vi den gang da regnet med at vi måtte legges til rette for ca. 80% elektriske drosjer og 20% hydrogen drosjer, men her er vi åpne for at teknologiutviklingen vil være avgjørende. Vi er åpne for at behovet kan bli både flere eller mindre hydrogen eller elektriske drosjer.

 

Når det gjelder Cabonline/Norges Taxi så er ikke jeg kjent med at vi har en egen avtale om at de skal ha 500 hydrogen drosjer. Her er vi selvsagt åpne for at alle sentraler skal ha like muligheter.

 

Hva med lovligheten av å favorisere en drosjeaktør?
Svar: Så vidt meg bekjent vil infrastrukturen være åpne for alle drosjesentraler. Enkelte pilotprosjekter kan ha andre løsninger, men generelt gjelder likhetsprinsippet ved utbygging av nye ladestasjoner.

 

Har ikke Oslo kommune brukt nok penger på tapte drosjesaker i retten?

Svar: -

 

Hva med de andre aktørene i og utenfor Oslo som Oslo Taxi, Uber og Bolt pluss

mange andre aktører?

Svar: Ladeinfrastrukturen for drosjer vil generelt være tilgjengelig for alle sentraler og elektriske drosjer, med unntak av en liten pilot for trådløs lading hvor antallet drosjer måtte begrenses til 25 drosjer i en begrenset pilotperiode for å kunne teste ut den nye teknologien en et fysisk håndterbar omfang. Dersom teknologien er en suksess vil den åpnes opp for alle drosjeeiere som ønsker det.

 

Åpner ikke den nye Yrkestransportloven for at det ikke er noe øvre tak på hvor

mange drosjer det kan være i Oslo?

Svar: ja, Oslo har åpnet for dette i tråd med det statlige vedtaket om liberalisering av markedet fra 1. nov. 2020.

 

Er hydrogen den eneste fremtidige løsningen for Oslo? Vil det ikke være mulig å

kunne sette opp flere hurtigladere enten i kommunal eller privat regi?

Svar: Bymiljøetaten jobber nå aktivt med å etablere flere hurtigladerstasjoner for drosjer i samarbeid med private hurtigladeroperatører. Disse vil skiltes for ladende drosjer og være tilgjengelige for alle el-drosjer. Nye hurtigladere er nå tilgjengelig i Olav Vs gate, og nye lokasjoner planlegges i år på Stovner drosjeholdeplass, Tromsø gate/Dælengen gata og Skøyen.

 

Vi håper at disse kommer på plass så raskt som mulig.

 

I tillegg til nye dedikerte hurtigladerstasjoner for drosjer ønsker vi i tillegg å bidra til etableringen av flere nye hurtigladerstasjoner for alle elbilister i tett samarbeid med private operatører.

 

I Danmark har Dantaxi sammen med E.ON satt opp 8 hurtigladere som kan lade 16

biler samtidig. De kan lade 400 drosjer per dag. Kunne ikke det være en løsning for

Oslo?

Svar: Jo det kan være en god løsning, se svar ovenfor.

 

Tesla kommer nå til å sette opp superladere i og rundt Oslo. Blant annet i ett

parkeringshus i Prinsens gate.

Svar: Vi er i dialog med private operatører, inkl. Tesla, men det foreligger enkelt juridiske utfordringer som vi eventuelt må løse.

 

Ved alle stasjonene til togene og t-bane er det som regel rikelig med strøm. Hva med

å sette opp hurtigladere i parkeringshusene. Det kommer jo til å bli ett stort behov for

hurtigladere til
Svar: Tog og T-banenettet har vært en løsning i byer som Barcelona. Det er noen tekniske utfordringer med ulikt spenningsnivå i nettet, men vi ser på mulighetene.

 

Jeg håper at dette besvarte noen av dine spørsmål og takker for godt engasjement!

 

Det er bare å ta kontakt dersom det dukker opp flere spørsmål.

 

 

Med vennlig hilsen/ kind regards

Sture Portvik

Elbilansvarlig/

Manager, Electro mobility

bottom of page